top of page

Marko Mađarić

Violina & Suzuki učitelj

IMG_20220321_120915_edit_370427441395038.jpg

Marko Mađarić je rođen u Zagrebu 1977.

Po završetku osnovne glazbene škole Pavla Markovca 1991. godine u Zagrebu, glavni instrument – violina, upisuje Konservatorium fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Viktorie Neumann, a sljedeće se godine vraća u glazbenu školu Pavla Markovca gdje maturira 1995. godine u klasi prof. Mladena Dervenkara i upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Tonka Ninića.

Diplomirao je 2000. godine u klasi prof. Anđelka Krpana nakon čega na koncertima, snimanjima i turnejama surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a.  

2004. godine s prof. Dervenkarom osniva Zagrebački komorni orkestar s kojim već 15 godina uspješno nastupa izvodeći komornu i suvremenu glazbu.

Suosnivač je Međunarodnog festivala komorne glazbe Musica Maxima na kojem je, osim s umjetičkim voditeljem festivala, ruskim virtuozom, maestrom Maximom Fedotovim,  surađivao s velikim svjetskim glazbenim imenima: Davidom Geringasom, Sergei Rolduginom, Monikom Leskovar, Stjepanom Hauserom, Diane Pascal i Alejandrom Torres...

Uz pedagoški rad, kojim se i danas bavi, 2005. godine otkriva Suzuki metodu i odlazi u Njemačku na školovanje gdje polaže uvodni tečaj pri Deutshe Suzuki Gesellchaft kod prof. Kerstin Wartberg na akademiji u Remscheidu i predaje u prvoj Suzuki školi violine u Hrvatskoj. Već sljedeće godine odlazi na daljnju obuku u Belgiju kod prof. Jeanne Janssens gdje diplomira 2012. godine.

Suzuki školu violine je do danas pohađalo stotinjak učenika od kojih su mnogi dobitnici brojnih nagrada i studenti muzičke akademije te redovito nastupaju uz Zagrebački komorni orkestar.

Uz svoje školovanje, a u suradnji s Hrvatskim Suzuki centrom čiji je predsjednik, organizirao je brojne tečajeve i polaganja ispita u sklopu European Suzuki association za mlađe kolege od kojih su neki uspješni Suzuki učitelji u Hrvatskoj i inozemstvu. Predavao je na tri stručna skupa o Suzuki metodi u Osijeku kod prof. Eve Huhn i organizirao brojne koncerte, predstave, manifestacije i glazbene radionice na kojima su priliku za upoznavanje s glazbom dobili najmlađi polaznici.

Redovni je predavač na Suzuki radionicama u Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Belgiji. Nastavu je moguće pratiti na engleskom i njemačkom jeziku.

bottom of page