top of page

Matko Smolčić

Fagot

Matko-Smolcic-c-Christine-Kocher.png

Matko Smolčić diplomirao je fagot u klasi profesora Žarka Perišića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2019. godine.

Tijekom cijelog školovanja dodatno se usavršavao na seminarima umjetnika iz različitih glazbenih područja, poput fagotista Sergia Azzolinija i Bencea Boganyia, oboista Guya Porata, violinistice Catherine Mackintosh, a jednu godinu studija proveo je i na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču, u klasi prof. Richarda Gallera.

 

Godine 2019. dobitnik je međunarodne nagrade “Young Artist of the Year” koju dodjeljuje međunarodni žiri International Classical Music Awards sastavljen od glazbenih kritičara i urednika medijskih kuća iz 17 država Europe.

 

Kao solist, komorni i orkestralni glazbenik, od 2014. godine intenzivno nastupa na različitim glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su Varaždinske barokne večeri, Korkyra Baroque Festival,  Dubrovačke ljetne igre, švicarski Festival Next Generation, Wien Modern, Vaduz Classic, te Olive Classic na kojem je 2019. bio i rezidencijalni umjetnik. 

Surađuje s brojnim orkestrima i ansamblima poput Hrvatskog baroknog ansambla, Cantus ansambla, Simfonijskog orkestra HRT-a, te švicarskog ansambla Esperanza.

Od 2016. član je reed kvinteta Kalamos, od 2017. godine prvi je fagotist Sinfonieorchester Liechtenstein, a od 2018. godine i vođa dionice fagota Zagrebačke filharmonije.

Od 2020. godine djeluje i kao asistent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 

bottom of page